Yaşam

Çocuklarda Görülen Ağız ve Diş Problemleri

Ağız ve Diş Problemleri

Çocuklarda en sık görülen ağız ve diş problemleri genelde diş gıcırdatma, parmak emme ve emzik biberon çürüğü gibi sorunlar olmaktadır.

Diş Gıcırdatma

Çocuklarda görülen diş gıcırdatma problemleri diş hekimleri tarafından 3 başlık altında toplanmaktadır.

  • Süt dişlerinin dökülmesi ile gelişen biyokimyasal değişimler,
  • Bağırsakta oluşan parazit vb. hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan durumlar
  • Psikolojik sebepler

Şayet diş gıcırdatmalar bir hastalık habercisi iseler bu durumda doktor önce hastalığın nereden kaynaklandığını tespit edip tedavi yöntemini ona göre belirlemektedir.

Diş gıcırdatmaların psikolojik sebepleri ise ancak çocuk psikiyatristleri ile çözülebilecek bir durumdur.

Parmak Emme

Çocuklarda parmak emme 18 ay civarında sıkça kendini gösteren ve ileriki vakalarda 4 yaşın üzerine kadar çıkan bir davranıştır. Parmak emen çocuklarda bir takım ağız enfeksiyonları ve dişlerin eğri çıkması gibi durumlar görülmektedir. Eğer çocuk 4 yaşından sonra da parmak emmeye devam ediyorsa çocuğa sert yaklaşımlarda bulunulmaktan kaçınılmalı ve parmak emmenin dişleri için zararlı olduğu gibi bilgilendirici konuşmalarla çocuk bu davranışından vazgeçirilmelidir.

Emzik Biberon Çürüğü

Biberon çürüğü diye adlandırılan durum bebeğin dişlerindeki kahverengi lekeler ve dişlerin üst kısımlarındaki kırılma çatlamalar olarak kendini gösterir. Yanlış biberon kullanımı ayrıca, bebeğe verilen şekerli gıdaların ağızda birikmesi ve bebeğin ağız bakımının sağlıklı bir şekilde yapılmaması bu türden emzik biberon çürüğü durumlarına neden olmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu