Sağlık

  Multiple Skleroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Multiple Skleroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Multiple skleroz hastalığının spesifik belirtileri yoktur. Oluşturduğu belirtiler herhangi bir sinir hastalığından kaynaklı oluşabilmektedir. MShastalığı otoimmün bir hastalıktır. Merkezi sinir sisteminin ak maddesin çok sayıda sinir kılıfının tahribi sonucu oluşan plakların sayı ve oluştuğu yerin özelliklerine göre belirtiler oluşturmaktadır. Hareket sistemi etkilenince; tek kolda, vücudun yarısında veya bacaklarda güçsüzlük ve kısmi felçler oluşabilmektedir. Eklemlerde sertlik, kasılmalar ve aşırı yorgunluk hissedilir. Duyu sistemi etkilenince; kol-bacaklarda uyuşma, yanma, duyu azalması görülebilmektedir.

Multiple skleroz

Eğer beyincik etkilenirse; dengesizlik, ellerde titreme, yürüme güçlüğü ve ayakta duramama gibi sağlık sorunları oluşturabilmektedir. Göz siniri ve beyinde bulunan görme yollarını etkilerse; bir gözde görme kaybı, çatallı görmeye sebep olabilir. Bu sistemlerde problemler sık olarak ortaya çıkmaktadır. Kasılmalar, istemsiz hareketler, epilepsi nöbetleri, idrar kaçırma, ruhsal çöküntüler ve unutkanlık daha az sıklıkta görülen belirtilerdir. Bu bulgu ve şikayetler hastalığın evresine göre haftalar, aylar hatta yıllar boyunca devam edebilir ve her atakda da bu bulgular farklılık gösterebilmektedir. Çok sayıda belirtinin bir arada görülmesi teşhisi kolaylaştırır.

  Cinsiyet Multiple Skleroz Hastalığının Oluşmasında Etken midir?

Multiple skleroz hastalığı sık olarak 20-40 yaş arasında hayatın en verimli zamanlarında görülür. 15 yaş altı ve 50 yaş üstü bireylerde nadir olarak rastlanılmaktadır. Multiple skleroz hastalığının kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Fakat bunun nedeni bilinmemektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu