Sağlık

Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Minimal invaziv kalp cerrahisi nedir? sorusunu makalemizde sizler için cevapladık. Kapalı veya minimal invaziv tekniklerle yapılan kalp ameliyatları diğer yöntemler kadar güvenilir ve daha az risklidir.

Minimal invaziv kalp cerrahisi, vücut dokularına en az zararı vermeyi hedefleyen küçük kesiler kullanılarak ameliyatın gerçekleştirilme yöntemidir. Genel olarak, minimal invaziv cerrahinin avantajları daha kısa hastanede kalış süresi, daha az enfeksiyon ve kanama riski, daha küçük insizyonlar (cerrahi insizyonlar) nedeniyle daha küçük yara izleri ve daha az ağrıdır.

Minimal İnvaziv Cerrahi Nedir?

Minimal invaziv cerrahi halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen küçük kesilerle yapılan operasyonları ifade eden bir kavramdır. Minimal invaziv cerrahi ile açık cerrahi arasındaki temel fark, giriş yöntemidir. Minimal invaziv cerrahide küçük kesiler yapılarak sorunlu bölgeye ulaşmak ve tedaviyi kemik ve dokulara zarar vermeden gerçekleştirmek amaçlanır. Bunun dışında hastalığın tedavisi için gerekli müdahaleler, sorunun durumuna ve niteliğine göre her iki durumda da aynı şekilde gerçekleştirilir. Açık cerrahiye kıyasla minimal invaziv cerrahi, özellikle ameliyattan sonra hastaya daha hızlı ve daha rahat bir iyileşme süreci sağlar.

Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Nedir?

Minimal İnvaziv kalp ameliyatı, halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen göğsü bölmeden küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarını ifade eder. Her birinin kendi teknikleri vardır. Kalp kapakçıkları için sağ koltuk altından minimal kesilerle kalp ameliyatı yapılır. Koroner baypas ameliyatlarında damar sayısına göre tek damar ise meme altından 7-8 cm’lik küçük kesilerle baypas ameliyatı yapılır. Bazen iki damar olduğu zaman yine koltuk altından sağdan ve soldan iki damar baypas ameliyatı yapılabilir.

Herhangi bir kesi yapmadan kasıktan girilerek kalp kapağına ve bazı kardiyovasküler problemlere kateter yardımı ile müdahale etmek mümkündür. Ayrıca koltuk altından, meme altından ve memenin dış kıvrımından 4-5 cm’lik küçük kesilerle kalp kapakçığı ameliyatları ve baypas ameliyatı yapılabilmektedir. Bu ameliyatlar için gerekli testler, analizler ve değerlendirmelerden sonra hastanın uygunluğu belirlenir ve uzman hekim tarafından en uygun cerrahi yönteme karar verilir. Ancak robotik cerrahi ile bazı işlemler kesi yapılmadan da yapılabilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu