Teknoloji

Netlessfobi: Dijital Çağın Hastalığı Yeni Hastalığı!

Netlessfobi: Dijital Çağın Hastalığı Yeni Hastalığı! Dijital çağın neden olduğu psikolojik hastalıkların birisi olarak bilinmektedir. Henüz dilimizde yeterince bilgiye sahip olunmamaktadır.

Netlessfobi: Dijital Çağın Hastalığı Yeni Hastalığı! Özellikle de z kuşağı adındaki gençlerde çok yaygın hale geldi. Gençlerin internetsiz kalma korkusu olarak bilinir. Bu hastalığa ek olarak da nomofobi ve fomo hastalıkları da yer almaktadır. İnternet üzerinden tanışana kadar kişiler yaşamakta oldukları bölgeye sınırlı olacak şekilde sosyal ilişkileri kurabiliyorlar. İnternet sayesinde dünyanın öbür ucundaki kişilerle iletişim kurabilmektedirler. Bilgi edinmenin sınırları oldukça fazla genişledi. Dijital kitaplık edinilebilir bir hal aldı.

Netlessfobi Nedir

İnternet sayesinde artık herkes zamandan ve mekandan bağımsız olarak iletişim kurulmaktadır. Bunları yapmak için internet bağlanışı kurulacak dijital cihaza ve internet erişiminin olması gerekir. Fakat kişileri bu kadar özgür hale getiren internet bağımlı hale getiriyor. İnternetin sağladığı iletişim ve erişim kolaylığı yokluğu olması durumunda yoksunluk belirtileri gösterilmesine neden olmaktadır. İnterneti bazen iletişim bazen eğlence ve bilgi edinme amacıyla kullanmaya devam etmekteyiz. İnternetin amacı ve alanı oldukça geniş. İnternetin ortamında her yaşatan kişilere ve ihtiyaçlara hitap edecek içerikler yer alır. Bu durumda birçok kişi için internetin yerinin doldurulması zor bir kaynak olmasına neden oluyor. Özellikle de pandemi döneminde internete ihtiyaç çoğalmış oldu.

Netlessfobi Belirtileri

Pandemi döneminde uzaktan çalışma ve uzaktan eğitimin yapılması, internetin önemli olduğu bir daha kanıtlanmış oldu. Bu durumda Netlessfobi hangi belirtileri göstermektedir? İnternetsiz kalma korkusu yaşamakta olan bir kişi aşağıdaki belirtileri göstermektedir. Netlessfobi belirtileri şunlardır:

  • Kişi 3’den fazla internet bağlantısına sahip olan akıllı cihazları beraber kullanması ile uzun zaman geçirmesi.
  • Günlük hayatta gitmiş olduğu yerlerde internet bağlantısının olmasına özen gösterir.
  • Günde en az 8 saat internette olması.
  • İnternette bağlanma olanağı olmadığı zaman hayatın durduğunu düşünür.
  • İnternete bağlanma olanağını bulamadığı zaman, sosyal ağlardaki gelişmeleri kaçırmaktan korkar.
  • Sosyal medya üzerindeki beğeni ve görüntülerden büyük bir zevk almak.
  • Kısa süre olsa da internetten ayrı kalma korkusu.
  • Yemek siparişleri, fatura ödemeleri ve alışveriş işlemlerinde internet kullanmak.
  • Devamlı internet arayışında bulunmak.
  • İnternet olmayan yerlerde huzursuz olmak.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu