Anne-Çocuk

Bebek ve Çocuklarda Ayrılık Korkusu Nedenleri

Bebek ve Çocuklarda Ayrılık Korkusu Nedenleri Nelerdir? Bebeklerin yanına sevme amacıyla yaklaştığınızda korkup ağladığı zamanlarla benzer şekilde yanından ayrıldığınız zamanda ayrılık korkusu yaşayıp ağlayabiliyorlar.

Bebek ve Çocuklarda Ayrılık Korkusu Nedenleri Nelerdir? Bebek ilk doğduğu andan itibaren diğer duyuları tam olarak gelişmediği için anneyi kokusu ve sesinden tanımaktadır. Annesi yanında olduğunda kendini güvende hissederken yanından ayrılması huzursuzluğa neden olur.

Bebek ve Çocuklarda Ayrılık Korkusu Nedenleri

Çocukluğun ilk dönemlerinde anneye bağlılıktan kaynaklanan ayrılık korkusu babaya olan bağlılığa göre daha fazladır. Ayrılık korkusu bebeklerde ilk olarak 6.aydan sonra görülür. 6. aydan önce kendini ifade edemez.

6.aydan sonra başlayan bebeklerde ayrılık korkusu 2. yaşın sonlarına kadar devam eder. 3 yaşından itibaren giderek azalır. En yoğun şekilde 18. ayda çocuklarda ayrılık korkusu zirve yapar. 3. yaşına gelen çocuğun bilişsel algılama kapasitesi artar ve ayrılığın geçici olduğunu anlar.

Bunun için belirtmeliyiz ki, ilk 3 yaşa kadar önemlidir. Ancak ilk 6 ay güvenli bağlanmanın temelleri atılır. Bu ayrılık korkusunu yaşamamak adına, anne ve baba bebeğin ihtiyaçlarını anında karşılamaları. Ağlatarak ve kucağa almadan uyku eğitimleri verilmesi ayrılık korkusunu tetikler. İlk altı ay ebeveynleri ile çıplak temas eden çocuk daha çok güvenli bağlanma gerçekleştirir. Bunun için hem annenin hem de babanın haftada iki üç kere tişörtlerini çıkararak, bebeğin de üzerindekileri çıkararak sarılması ve tenin temasını hissetmesi sağlanmalıdır.

Çocuklarda Ayrılık Korkusunu Ne Arttırır

Anne bebek ilişkisinin çok fazla olduğu yabancılarla ilişkinin hiç olmadığı durumlarda çocuk anneye aşırı derecede bağlanır. Dış dünyaya kapalı olan çocuğun ayrılık korkusunu atlatabilmesi daha zor olur. Gürültülü, yüksek ışıklı rahatsız edici ortamlarda tek bırakılan çocuğun korkusu depreşir. Ayrılma korkusunu 3. yaşından sonra halen atlatmakta zorlanan ve korkuyu yoğun yaşayan çocuklar için ayrıntılı psikolojik ve fiziksel muayene gerekebilir. Çocuk pedagogu eşliğinde korkunun asıl nedeni tespit edilmeye çalışılır.

Çocuk Ayrılık Korkusuna Nasıl Alıştırılır

Evden ayrılmadan önce anne ya da baba çocuğa şimdilik gitmek zorunda olduklarını ama kısa süre sonra döneceklerini anlatmalıdırlar. Çocuğa hiç açıklama yapmadan gitmek korku seviyesini arttırır. Çocuk ilk başlarda asla tek bırakılmamalıdır. Mutlaka yanında güvenebileceği ve bağlı olduğu başka bir yetişkin olmalıdır.

Bebekten iş vb. sebeplerle ayrılmak zorunda olan anne baba bu duruma karşı duygusal yaklaşırsa bebekte bunu hissedip huzursuzlanmaktadır. Bu nedenle ebeveynler önce kendilerini ayrılığa hazırlamalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu