Yaşam

Etkili İletişimin Altın Kuralları

İletişim, günümüz dünyasında giderek önem kazanan  bir konudur. Günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak, teknolojik araç gereçlerin kullanım yaygınlığı insanı yalnızlaştırmakta, bu durum insan ilişkileri konusunda küçük yaşlardan başlayan bir eğitimi zorunlu kılmaktadır.
Bugün daha sağlıklı bir nesil yetiştirmek için insan ilişkilerinin sırlarını bilmeli, insanlarla doğru bir işletişi dili geliştirmek için çaba göstermek zorunluluğu ile karşı karşıyayız.
Doğru bir iletişimin kuralları nelerdir?
Kiminle iletişim kurduğunuzu dikkate alın
Öncelikle karşınızda kim var? Samimi bir arkadaşınızla iletişim kurmak ayrı, bir üstünüzle iletişim kurmak ayrıdır. İletişim dilinizde karşınızdaki insanlar ilişki dereceniz, aranızdaki seviye, ona yansıtmanız gereken saygı ya da samimiyet gibi durumları göz ardı etmeyin.
Ses tonunuzu doğru kullanın
Ses tonu, iletişimde oldukça önemli bir konudur. Çok bağırarak konuşmak en itici iletişim hataları arasındadır. Bunun yanında çık kısık sesle, kendinizin dahi zor duyduğu bir tonda iletişim kurmakta –tabi zorunlu haller dışında- son derece yanlıştır. Bu tür iletişim karşınızdaki insana özgüven eksikliğinden tutun da utangaç olmaya dek kişiliğinizle ilgili olumsuz fikirler verir.
Dinlemek her şeydir!
Kişiler arası iletişimde karşıdaki bireyi can kulağı ile ve ilgiyle dinlemek saygının da bir göstergesidir. Çok fazla konuşan, söylenileni dinlemeyen, karşısındaki insanın sürekli lafını kesen bir iletişim dili geliştirmiş kişiler, çevreleri tarafından hoş karşılanmazlar. İletişimde konuşmaktan çok daha önemli bir şey varsa kesinlikle dinlemektir.
Sen dili iletişimi baltalar!
Özellikle sorunlar karşısında çözüm odaklı bir iletişim tarzı geliştirmenin ilk adımı ‘sen’ dilini bırakmaktır. ‘Nasıl yaparsın!’, ’hep böylesin!’, ‘hiç değişmeyeceksin!’, ‘yine mi!’ şeklinde bir dil, karşınızdaki insanı suçlamayı, küçümsemeyi, aşağılamayı hedef almaktadır. Sen dili yerine ‘bu sözlerine üzüldüm’, ‘bu davranışına şaşırdım’, ‘sana kırıldım’ şeklinde olay ya da durum karşısında duygularınızı, kendinizi açarsanız iletişimi daha kolay sürdürebilirsiniz. Sen dili ile iletişimde kişi savunmaya geçme ihtiyacı duyar ancak ben dili daha paylaşımcıdır ve sizi anlamaya çalışır.
Beden dilinizi etkili kullanın
İletişim kurarken, her zaman kendinden emin bir duruş pozisyonunda olun. El, kol hareketlerini gereksiz ve abartılı şekilde kullanmayın ve daha da önemlisi tuhaf jest ve mimikleri alışkanlık haline asla getirmeyin. Karşınızdaki kişi ile konuşurken, sırtınızı dönmeyin, insanların yüzüne bakarak, bedeninizi konuştuğunuz kişiye yönelterek, kabullenici, ilgili bir davranış biçimi ile iletişimi başlatın ve sürdürün.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu