Teknoloji

2015 Yılında Çıkan İşletim Sistemleri

2015 Yılında Çıkan İşletim Sistemleri

2015 yılı teknoloji açısından çok verimli geçen bir yıl oluyor. Akıllı telefonlardan, giyilebilir teknolojiye, otonom arabalardan, sanal gerçeklik ürünlerine kadar bir çok alanda teknolojik gelişmeler yaşanıyor. İşletim sistemleri alanında da bir çok gelişme yaşanmıştır.

İşletim sistemleri firmaları arasında büyük bir rekabet vardır. Hem bilgisayarlar hem de mobil cihazlarda bu rekabet oldukça kızışıyor. Daha fazla yenilik, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlama konusunda yarışan firmalar 2015 yılında da ürünlerinin son sürümlerini tanıttılar.

Windows 10

Windows 10 “şimdiye kadar geliştirilmiş en kişisel işletim sistemi” sloganı ile piyasa çıkmıştır. Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemlerinin en güçlü yönleri birleştirilerek hazırlanmış olan Windows 10 işletim sistemi, çok kullanışlı bir kullanıcı deneyimi sunma konusunda iddialı görünüyor.

Windows 8 işletim sistemi en çok başlat menüsü olmayan ve daha çok dokunmatik cihazları hedef alarak üretilmesinden dolayı çok eleştiri almıştı. Daha sonradan bu deneyimi tekrardan sağlayacak ek uygulamalar geliştirerek durumu düzeltmeye çalışmıştır.

Windows 10, geçmişteki Windows işletim sistemlerinde olan kullanıcı deneyiminden de faydalanarak, kişiselleştirme özelliği had safhada olan yeni bir işletim sistemi geliştirmeyi başarmış görünüyor.

Android M

Android M hakkında henüz detaylı bir bilgi yok. Hatta Android M ismindeki M harfinin bile ne anlama geldiği bilinmiyor. Sürekli şeker isimleri kullanıldığından dolayı, M harfinin Marshmallow olabileceğini iddia edenler var. Aslında Android 5.0 işletim sistemindeki hataları gidermek için Android 5.1 üzerinde çalışıyorken, birden Android M üzerinde çalışmaya başlaması, çok büyük değişiklikler olmayacağı yönünde izlenimler veriyor. Yani bu versiyonda, önceki versiyonun hatalarını giderdemesi, ufak tefek değişiklikler öngörülüyor.

iOS 9

iOS 9 şu anda beta versiyonu ile piyasada, sonbahar da ise tam sürüm olarak çıkacak. iOS 9 da çok fazla ve radikal değişiklikler yok. Yeni versiyon var olan bazı uygulamaların güncellemesi ve ek bir kaç uygulama ile gelecek. En büyük yenilik diğer akıllı cihazların yönetimi için gelen HomeKit ile olacak gibi görünüyor. Aslında diğer akıllı cihazların, özellikle de arabaların içindeki akıllı cihazların ve bazı donanımların kontrolü, bütün işletim sistemleri ve teknoloji firmalarının ana hedefinde.

İşletim sistemleri gelecek adına bir çok akıllı cihazın altyapısını oluşturan ana unsurdur. İşlerim sistemleri, sadece kullanıcı deneyimi konusunda değil, diğer cihazlarla uyumlu olarak çalışma konusunda da aşama kaydetmeleri gerekiyor. İşletim sistemleri firmalarının rekabetteki en büyük kozu bu konu olacağa benziyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu