Sağlık

Regresyon Terapisi Nedir, Uygulama Şekli Nasıldır?

Regresyon Terapisi Nedir, Uygulama Şekli Nasıldır? Bir psikoterapi tekniği olan Regresyon terapisi; ruhsal, duygusal ya da fiziksel problemlerin kökeninin kişilerin geçmişinde, bilhassa da çocukluk dönemlerinde yaşadıkları olumsuz durumlardan, taciz, istismar gibi fiziksel ya da ruhsal travmalardan oluştuğunu varsayıp tedavi etmeyi amaçlayan bir terapi şeklidir. Bu durumlar çağrışım yolu ile zihinde yeniden canlandırılmaktadır.

Regresyon Terapisi Nedir, Uygulama Şekli Nasıldır? Regresyon terapisi, bilinen olayların halihazırda akla getirilmesi olarak bilinen basit hatırlamalardan biraz daha farklı bir uygulamadan oluşmaktadır. Kişilerin normalde hatırlamadığı olay ve durumların, telkin ve çağrışım yaparak yeniden ortaya çıkarılmasıdır.

Terapinin temel amacı, danışanların geçmişlerinde yaşadıkları olayı şu an tekrar yaşıyormuş gibi aynı duygular ile canlandırmak, bastırılan ya da bilinçaltında kodlanıp bedende sıkışmış kalmış duyguların temizlenmesini sağlamak ve böylece kişinin zihninden o karanlık olayları boşaltıp bilinçaltı ile arasında yeni bir denge yaratmaktır. Probleme sebep olan ilk olayı açığa çıkarmaya çalışmaktır. Bu durum her ne kadar basit bir olay gibi görünüp etkisi zayıf kabul edilse de sorunu başlatan olay olduğu için önemlidir.

Regresyon Terapisi Nasıl Yapılır

Ortalama 1,5 ile 2 saat süren regresyon terapisi seansına başlamadan evvel, danışanın yaşadığı sorun ile alakalı olarak mutlaka 10-15 dakikalık bir ön görüşme sağlanır. Bu görüşme sırasında danışanın ziyaret amacı, daha önceden teşhisi konulmuş olan fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkları, yaşadığı probleme bakış açısı, kullanmakta olduğu ilaçları, önceden aldığı terapileri, ailesiyle olan ilişkileri, çocukluğuna ait bilgileri, kendisinden önce kaybedilmiş olan bir kardeşin var olup olmadığı, kendisini en çok rahatsız eden, üzen ve en çok mutlu eden konular sorgulanır. Yine ölüm hakkındaki fikirleri, rüya görüp görmediği, cin, melek, peri, şeytan, nazar ve büyü hakkındaki düşünceleri öğrenilir.

Yeterli bilgilerin toplanmasının ardından danışan, terapinin yapılacağı koltuğa alınır. Ortamın sakin, ısının uygun ve koltuğun rahat olması başarılı bir regresyon terapisi için oldukça önem teşkil eder. Tüm şartlar sağlandıktan sonra danışanın geçmişine gitmesi sağlanır. İlk olarak duyguların ortaya çıkarılması, sonrasında ise bu duygulara sebep olan kişi ya da olayların hatırlatılması sağlanır. Terapi esnasında danışan, geçmişteki yaşadıklarını sanki o an yeniden yaşıyormuş gibi anlatır. Bu noktada terapiste düşen vazife, danışanının o dönemlerdeki yaşadıklarını ortaya çıkarıp yaşadığı olumsuz duyguları dönüştürmek olacaktır.

Regresyon terapi sonrasında yaklaşık yarım saatlik bir zaman diliminde elde edilmiş olan farkındalıklar konuşulup değerlendirmeye alınır. Bu farkındalıkların danışanın yaşamına uygulanması önemli bir adımdır. Yaşanılan sorunun şiddeti ve yoğunluğuna bağlı olarak danışanların en az 3 seans terapi alması önerilmektedir. Seans aralıkları ise en az 15 gün ile 1 ay arasında olmalıdır.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu